De laminaat behoort nog steeds tot de populaire vloerbedekking
Laminaat: robuuste allrounder
Laminaat kampt nog met veel vooroordelen. Daarom als eerst: Laminaat is in geen geval gemaakt van plastic en maakt daarom geen deel uit van de "kunstmatige vloerbedekkingen" zoals vinyl! Laminaat bestaat eerder uit 100% natuurlijke materialen, vooral hout, (decoratief) papier en hars. Net als parket is dit een natuurlijke en duurzame vloerbedekking.
Voor laminaat zijn decors in verschillende houtsoorten en andere dessins beschikbaar - de keuze is bijna eindeloos en de fabrikanten passen ze constant aan de huidige trends aan. Dus niet alleen houtlooks, maar ook replica's van andere materialen zoals steen of tegels worden gebruikt.
Het hoogwaardige laminaat van vandaag heeft niets te maken met het laminaat dat in de jaren negentig op de markt kwam - noch visueel, noch qua technische eigenschappen. Ook luide laminaatvloeren behoren tot het verleden. De planken zijn relatief zwaar door de HDF-plaat, waardoor ze niet snel trillen. Een geïntegreerde of extra aangebrachte geluidsabsorberende laag maakt laminaat nog stiller. Laminaatvloeren hebben overigens geen probleem met water. Strakke voegen en een tegen zwellen beschermde middenlaag zorgen ervoor dat waswater noch gemorste vloeistoffen schade kunnen veroorzaken. Waterdicht laminaat kan zelfs in de badkamer worden aangebracht!
Wat is een laminaatvloer?
Laminaat wordt vaak gezien als alternatief voor Parket.
Laminaatvloeren hebben een kunststof toplaag met een houtprint. Deze vloeren zijn in vele verschillende soorten verkrijgbaar. De voordelen van een laminaatvloer zijn: slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken, kleurecht en door handige doe-het-zelvers makkelijk zelf te leggen. Er zijn speciale laminaatvloeren die geschikt zijn voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
Een laminaatvloer bestaat doorgaans uit 4 lagen.
-
Bovenlaag
-
Decorlaag
-
Basislaag
-
Onderlaag
1. Bovenlaag
Deze transparante laag bestaat uit meerdere lagen melamine. Hiermee wordt de sterkte bepaalt en zorgt het voor hitte- en slijtbestendigheid. Ook beschermt het tegen UV-straling, waardoor het laminaat zijn kleur blijft behouden.
In deze laag zit vaak een realistisch voelbaar effect van hout, steen of leer die 'registered-embossed' wordt genoemd.
2. Een decorlaag
Deze laag zorgt voor het uitzicht van het laminaat. Grote foto’s met een structuur van hout of tegels worden met hoge druk aan de eerste laag geperst.
3. Basislaag / HDF laag
Deze HDF laag is de kern en tevens dikste laag. HDF betekent 'High Density Fibre Board', houtvezels met hoge druk in elkaar geperst. Het geeft stabiliteit en structuur aan de laminaatvloer
4. Onderlaag
Deze laag is net als de bovenlaag opgebouwd in een stevige laag van melamine. Het voorkomt dat door kou en vocht de laminaatvloer krom gaat trekken.
Een goede ondervloer is uiteraard nog steeds wel belangrijk! Want ondanks dat de laminaat goed beschermd is, is deze zeker niet geschikt om zonder dampfolie op vochtige ondergronden te plaatsen. Voor zulke situatie adviseren wij altijd een ondervloer met dampfolie.
Laminaat bestaat uit vier lagen:
-
De bovenste, oppervlaktelaag, zorgt voor duurzaamheid van het laminaat, weerstand tegen slijtage en vlekken;
-
De decoratieve laag van bedrukt papier geeft het zijn definitieve uiterlijk en biedt onbegrensde mogelijkheden voor het maken van ontwerpen
-
Dankzij de derde draaglaag, die bestaat uit houtvezelplaat met hoge dichtheid, krijgt het laminaat zijn stevigheid;
-
de laatste laag is de balanslaag, die tot doel heeft de vloer te beschermen tegen het binnendringen van vocht.
gebruikersklassen
De toplaag (melamine) bepaalt de gebruiksklassen van de laminaatvloeren.
AC1, klasse 21
Dit is de minst sterke gebruikersklassen. Wanneer het laminaat beperkt gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld in een slaapkamer, is dit een interessante optie. In andere gevallen in principe niet.
AC2, klasse 22
laminaat binnen deze klasse is bestand tegen normaal gebruik. Voorbeeld van een ruimte waarin dit laminaat gebruikt kan worden is de woonkamer, maar bijvoorbeeld niet in de gang omdat hier vaak sprake is van zwaardere belasting.
AC3, klasse 23, 31
Dit laminaat is geschikt voor intensievere toepassingen in een gezinswoning (bijvoorbeeld de gang) of voor lichte toepassingen in een commerciële omgeving. De geschiktheid voor dit type toepassingen is te zien aan de dubbele aanduiding.
AC4, klasse 32
laminaat van deze klasse is goed geschikt voor normaal gebruik in een commerciële omgeving. Ook uitermate geschikt voor particulieren die de beste kwaliteit verwachten in de ruimte waar het laminaat geplaatst wordt, bijvoorbeeld gezinswoning met kinderen en loslopende huisdieren.
AC5, klasse 33
De sterkste gebruikersklasse. Dit type laminaat is geschikt voor toepassingen die zeer veeleisend zijn, vooral voor ruimtes waar vaak door veel mensen wordt gelopen.